L-Glutamine 400g

Ord. pris: 
169 kr
Pris:
149 kr
Inkl. 12% Moms
Du sparar: 
20 kr (12%)
Antal:
Rent L-glutamin av farmaceutisk kvalitet. Glutamin är en aminosyra som används som bränsle av våra tarmar (enterocyter och tarmludd) under stresstillstånd och bl a vid IBS. 

Träningsstress kan betraktas på ett liknande sätt som andra katabola stressfaktorer (tex postoperativ stress). Glutaminnivåerna i blodet efter både långvarig och högintensiv träning leder till först en ökning under träningen följt av en signifikant sänkning efter träningen. Det krävs flera timmars återhämtning för att glutaminnivån i blodet ska återställas till normalt (beroende lite på träningspassets längd och intensitet). Om återhämtning mellan träningspass inte är tillräcklig förvärras problemet och det finns stor risk för att bli övertränad och nedsatt motståndskraft. Atleter som drabbas av OTS (överträningssyndrom) kan ha en sänkt glutaminnivå i blodet i månader och ibland t o m år. I såna påverkas även vissa organs funktioner, i synnerhet tarmarna och immunförsvarscellerna. 

Användning
Direkt efter träning är alltså kroppen vanligen i ett katabolt tillstånd. För att optimera återhämtning och tillväxt gäller det att fylla på med de näringsämnen som kroppen behöver så fort du kan efter träningen. Glutamin är som vi vet ett av de första tecknen på katabolism och det gäller att normalisera nivån i blodet så fort du kan. Många upplever att glutamin även innan träningen gör nytta för att förebygga att sänkningen av glutamin sker överhuvudtaget. En vanligt dos är 10 gr direkt före träningen och samma dos direkt efter träningen. Drick gärna kolhydrater under hela träningspasset. 

Tarmcellerna älskar glutamin.
Tarmcellerna använder normalt glukos och det är bara under stress, t ex träning som de använder glutamin istället för glukos. När man tar Glutamin kommer en del att i första hand användas av tarmcellerna - vilket är bra! Om tarmcellerna inte får sitt glutamin från tillskott så kommer det tas från muskelvävnaden. Detta beror på att muskelvävnaden fungerar som ett förråd av L-glutamin och andra aminosyror som kroppen kan ta av när viktigare organ får brist på aminosyror. Tarmen och dess celler är betydligt viktigare för kroppen än de muskler som du kämpat med att bygga upp under de senaste månaderna. 

Glutamin är också viktig för bildning av lymfocyter, s k T-celler, produktion av cytokiner och makrofagmedierad fagocytos, dvs olika delar av vårt immunförsvar.

DOSERING: En rågad tesked (ca 5g) 1-4 gånger dagligen. 

INGREDIENSER: L-glutamin (USP)

FÖRPACKNING: 400g i burk med skruvlock